burenruzies

Burenruzies

Ooit van buurtbemiddeling gehoord? Zou best kunnen dat dat niet het geval is…..de kans is veel groter dat je van burenruzies hebt gehoord; er zelf middenin zit of iemand kent die ermee te maken heeft. Hoe komt het dat dit steeds meer voorkomt? Wat kun je hier zelf aan doen en wat is de volgende stap?

Burenconflicten

Ik ben, naast mijn eigen bedrijf in mediation, ook werkzaam als coördinator Buurtbemiddeling. Ik hoor dagelijks verhalen van mensen die in de clinch liggen met hun buren. Maar laten we beginnen bij het begin….

Waar ervaren mensen last van?

Nummer 1 is toch wel geluidsoverlast. Dat kan met diverse zaken te maken hebben.

  • Verbouwing
  • Gebrekkige isolatie, waardoor je soms letterlijk alles van elkaar hoort
  • Verschillende dag- en nachtritmes, waardoor je geluidsoverlast kan ervaren op het moment dat jij wilt slapen
  • Verschillende culturen en hun gebruiken. En mocht je dit bespreekbaar willen maken, dan kan ook een taalbarrière voor problemen zorgen
  • Feestjes, bezoek bij de buren
  • Leefgeluiden; lopen, meubels die schuiven, maar ook gillen/slaan met de deuren, de TV die hard staat, of muziek

Rommel/stank overlast komt ook regelmatig voor. Denk aan de tuin die er als een schroothoop bij ligt of last van een joint die dagelijks op het balkon gerookt wordt. Of er wordt zonder overleg een schutting neergezet die echt niet jouw smaak is (conflict rondom de erf/tuinafscheiding). Ook dieren in de tuin kunnen voor stank zorgen.

Kinderen die spelen/rennen/springen ed. kunnen voor overlast zorgen. Dat komt eigenlijk weer op de eerst genoemde ‘geluidsoverlast’ neer. Daarnaast kunnen ze ook steeds op de ramen kloppen, belletje trekken, meerdere malen de bal over de schutting schoppen, mooie bloemen uit je tuin plukken, etc etc.

Dieren. Honden die blaffen of hun behoefte in de tuin doen (stank). Katten die ook in andermans tuin rond lopen en daar hun behoefte doen. Misschien heeft er iemand in de straat wel kippen die je goed kan ruiken, maar waar je ook vroeg door wakker wordt gekraaid.

Treiteren/pesten. Misschien heb je weleens geprobeerd iets aan te kaarten, maar vervolgens ontstaat er ander, onwensbaar gedrag. De buren lopen expres tegen je aan als je ze op de galerij tegenkomt. Gaan op de muren bonken als je geluid maakt. Je deur wordt volgehangen met post-its. Ineens wordt er water tegen je ruiten gegooid, uit het niets….Groeten is er niet meer bij, het is zelfs genegeerd worden door je buren. Dit is echt treitergedrag en gaat vaak van kwaad tot erger. Soms gaat het over in bedreigingen en verbaal geweld waardoor je je ook niet meer veilig voelt in je woning/straat/portiek.

Parkeer ergernissen. Waarom moet de buurman nou altijd zijn busje voor jouw deur zetten? Misschien wil jij je boodschappen voor de deur uitladen en moet je nu steeds die zware tassen een heel eind zeulen? Of je mooie uitzicht wordt erdoor geblokkeerd….Je licht wordt ontnomen. Waarom moeten ze nu 3 auto’s hebben? Nu kan die ene van jouw er niet meer bij en moet je een straat verder parkeren.

Vernielingen. Helaas, ook dat gebeurt. Een kind dat per ongeluk een bal tegen je auto schopt is vervelend, maar daar hoeft geen opzet in het spel te zijn. Overigens kunnen dit soort schades prima onderling geregeld worden, maar jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Wat als je deur ingetrapt wordt, krassen op je auto zijn gezet, planten worden vergiftigd, ontlasting in de bus wordt gegooid of graffiti op je muur gekalkt? Echt…(?!)..denk je misschien…Ja, er gebeuren rare dingen. Hier moet uiteraard wel actie op ondernomen worden.

Ruzie en wat nu?

Mijn advies is om eerst zelf te proberen het gesprek met de buren aan te gaan. Doe dat op een rustig moment, niet in het heetst van de strijd. Zorg dus dat je zelf op dat moment ook niet opgefokt bent en probeer jezelf in toom te houden. Schreeuwen en verwijten maken werkt namelijk averechts. De buren zullen ook hun standpunt gaan verdedigen en voor je het weet escaleert de boel.  Probeer dus rustig je verhaal te vertellen. Geef hierbij aan wat je voelt en ervaart, hoe dat van invloed is op je woongenot en dat je het graag wilt oplossen. Dat het voor beide belangrijk is om daar in rust te wonen. Ga vooral niet steeds met de vinger wijzen en luister ook naar hun kant van het verhaal. Hoe moeilijk dat misschien ook is….Probeer in wederzijds belang een oplossing te vinden die voor jullie beiden werkt.

Let er ook op dat je de situatie niet te lang laat voortbestaan. Zaken stapelen en opeens is het minste of geringste de druppel die de emmer doet overlopen. De bom barst…. en dan? Ben dus op tijd met contact zoeken.

Kom je er samen toch niet uit of heb je vragen/advies nodig? Neem dan contact op met de Buurtbemiddeling in je woonplaats (deze zijn ook benaderbaar via problemenmetjeburen.nl). Ook kan je contact opnemen met de Woningcoörporatie of VVE-bestuur. Stel dat er ernstige zaken aan de hand zijn en je denkt daarvoor Politie in te moeten schakelen, dan kun je ook hier je verhaal vertellen. Zij kunnen tevens doorverwijzen naar Buurtbemiddeling.

In een nog te publiceren bericht ga ik verder in op Buurtbemiddeling. Wat houdt het in en hoe gaat dat in zijn werk?

 

Voor extra informatie rondom dit onderwerp kun je kijken op problemenmetjeburen en het CCV. Ook zijn hier praktische tips te vinden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.