Hervorming in de rechtsbijstand; Plaatst voor mediation

Vanmorgen lees ik in de krant dat minister S. Dekker het stelsel van rechtsbijstand wil gaan hervormen. Zoals altijd is er voor alles wat te zeggen. De een zal blij zijn met de hervormingen en de ander niet. Ik vind het dubbel, maar ben absoluut content met een specifiek onderdeel. De minister vind namelijk dat mediation een grotere rol moet krijgen.

Wat wil de Minister?

De minister wil de rol van advocaten verkleinen en mensen moeten zelf meer financiële verantwoordelijkheid gaan dragen. Het kost jaarlijks ruim 400 miljard aan subsidie, om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen rondom proceskosten. Dit moet anders, aldus de minister. Men gaat dus zelf meer betalen en meer zelf regelen.

Vooral het probleemoplossend vermogen moet worden vergroot. Vanuit mijn functie als mediator ben ik het hier zeker mee eens. Als men zelf aan de slag gaat kan men meer bereiken. Advocaten zullen een kleinere rol gaan krijgen. Mediation komt juist duidelijker op de kaart te staan. Juist hier gaat men zelf, onder begeleiding van een mediator, op zoek naar oplossingen die wederzijdse belangen dienen. Win – win! Fijn dat de minister dat ook zo ziet!

Wilt u meer weten over mediation? Zie mijn site.

Voor het complete artikel, zie NRC

bron; afbeelding 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.