ezelsbrug

OEN, ANNA en meer ezelsbruggetjes

Vandaag lees ik in de krant een ingezonden stukje. Naast dat ik deze heel vaak gewoon leuk vind om te lezen, geeft het ook een inkijkje in iemands leven en manier van denken. Zo ook bij dit stukje; en als mediator kan ik hier op aanhaken.

Het ingezonden stukje

Tips voor de dagelijkse communicatie

Wat kun je uit dit stukje tekst halen?

Ten eerste; Neem niet zomaar wat aan en vul niet in.

Ten tweede; Vraag door! Dit zorgt dat je een open en nieuwsgierige houding hebt en voorkomt (mis-)interpretaties en een (onterecht) oordeel. Het helpt ook om eens een zin of woord te herhalen en daar de nadruk op te leggen. In dit geval zou dat dus “halo om de maan???” of enkel “Halo???” zijn. Dan is er ruimte voor uitleg en was er wellicht gebleken dat het dus met het zicht van de andere persoon te maken had en niet met zweverige ideeën, of iets van die aard.

Afkortingen als geheugensteun

Er zijn wat geheugensteuntjes of ezelsbruggetjes die te maken hebben met effectief communiceren. Iedereen heeft hier wat aan. Jij dus ook.

Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen. Ben open en geïnteresseerd. Luister naar de ander. Heb niet meteen je oordeel en mening paraat. Adviezen, hoe goed bedoelt ook, zijn niet altijd nodig of verstandig om te uiten.

Wees een OEN: wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Ben jij nieuwsgierig naar de ander, dan is die dat ook naar jou.

Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen! Zo vorm je geen mening die gebaseerd is op een misverstand.

Gebruik LSD: niet echt de drugs natuurlijk. Alhoewel dat ieder zijn eigen keuze is. Maar wat ik bedoel is Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Als iemand je wat verteld luister je en vat je het vervolgens samen.”Dus, wat je zegt is……” “dit doet het met je……”, Daarna kun je vragen gaan stellen om er meer over te weten te komen. Op deze manier krijg zowel jij als de verteller meer inzicht en duidelijkheid.

Smeer NIVEA: Hoe moeilijk ook, Niet Invullen Voor Een Ander. Soms denken anderen te weten wat je bedoelt, voelt of denkt, zonder dit te checken.

Denk hier af en toe eens aan en pas het dan ook toe.

Veel succes!

 

 

Bron ingezonden artikel NRC-Next

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.