geluidsoverlast

Praktische tips voor een goede burenrelatie

De meeste mensen horen weleens wat van hun buren. Ik ook. Zo hoor ik kinderen, hoor ze lachen, huilen, gillen, de wasmachine draaien of de stofzuiger door het huis gaan…Maar ach, ik heb er geen problemen mee. Dat komt mede omdat ze ook van mij en mijn gezin geluiden horen. Mijn zoon die hard de trap afstampt omdat hij boos is…Of hij gooit de deur extra hard dicht…Mijn kinderen die elkaar even niet zo lief meer vinden en ik die er helemaal klaar mee ben! Ook mijn wasmachine zullen ze vast horen, maar we hebben er geen issues over. Het zijn leefgeluiden en we doen het niet expres. Overigens betekent het niet dat je niks aan leefgeluiden kan doen. Hierbij wat praktische tips.

Relatie met je buren

Wat denk ik in ons geval ook erg veel scheelt is dat we met beide buren (links en rechts) een goede band hebben. We groeten, kletsen soms wat af, staan voor elkaar klaar indien dat nodig is en onze kinderen kunnen het erg goed samen vinden. Mooi dus! Maar het is niet overal zo gezellig.

Tip 1: Als je ergens nieuw komt wonen, ga je voorstellen bij de omwonenden. Dan hebben ze je gezicht gezien en op die manier ben je  later makkelijker benaderbaar. Het hoeft niet heel moeilijk of ingewikkeld te zijn. Gewoon; ‘Hoi! Ik ben ….. Sinds xx-xx woon ik op nummer .. Ik wilde me even komen voorstellen. Is het een beetje leuk wonen hier?” Óf het gesprek gaat vanzelf verder en anders is het goed zo.

Tip 2: Rekening houden met elkaar hoort er wel (een beetje) bij. Als je een drumstel in je huis hebt staan en je hebt geen vrijstaande villa, dan is het wellicht aan te raden om een elektronisch drumstel te gebruiken met koptelefoon. Anders zou je kunnen aangeven dat je om de dag/dagelijks een bepaalde tijd wilt oefenen en dat je graag rekening met ze wilt houden. Als je het op die manier aanpakt levert dat minder snel conflicten op. Stel dat je buren een peuter hebben die in de middag slaapt, dan kan je er vanuit gaan dat ze het niet op prijs zullen stellen dat je dan helemaal losgaat op het drumstel. Ook na 22/23 uur in de avond zou ik dat niet adviseren. Dus; stel je open voor overleg.

Tip 3: Met harde vloeren in een appartement kun je wachten op overdracht van geluid. Denk aan stoelen die schuiven, lopen (hakken) en dingen die vallen. Sowieso gelden er tegenwoordig veelal regels in appartementencomplexen. Er moet een bepaalde ondervloer aangebracht worden, of misschien komen ze de vloer wel keuren? Praktische oplossingen om geluid richting de buren te reduceren zijn; viltjes onder de stoelpoten. Ook een kleed op de vloer kan heel veel schelen. Loop op blote voeten/sokken/sloffen i.p.v. schoenen met harde zolen of hakken. Kijk ook naar het speelgoed wat door je huis heen ligt. Foammatten onder een houten trein, autootjes of blokkentoren is niet zo’n hele ingreep en kan veel geluid verminderen.

Tip 4: Een WC-bril die in de nacht neerslaat kan een flinke klap geven. Zorg voor een soft-close WC-bril en ook dit is opgelost.

Tip 5: Draai je graag muziek? Prima toch?! Tenminste, doe dit niet te hard en op tijdstippen dat andere mensen willen slapen. Vooral bass-tonen kunnen erg irriterend zijn. Natuurlijk moet iedereen weleens naar muziek kunnen luisteren, maar elke dag doen alsof je huis een discotheek is, is vragen om ellende.

Tip 6: Ook indien er bij jou in de straat iemand komt wonen die zich niet direct komt voorstellen, of waarbij je zo gemengde gedachten en gevoelens hebt; probeer objectief te blijven. Trek niet meteen je conclusies. Jouw gedachten en interpretaties hoeven niet de waarheid te zijn. Misschien is er een reden dat hij/zij zich niet is komen voorstellen? Misschien is het iemand met een migratie-achtergrond en durft diegene niet de eerste stap te nemen? Of speelt de taal een rol? Hoe je zelf ergens naar kijkt en mee om gaat is ook van invloed op je onderlinge relatie.

Conclusie

We zijn allemaal mensen en allemaal hebben we ons eigen leven waar we druk mee zijn. Toch is het belangrijk om ook oog te hebben voor een ander. Niet dat je jezelf helemaal moet wegcijferen, of dat je kinderen muisstil op de bank moeten zitten (wat ook niet reëel is). Over het algemeen hebben mensen best begrip voor leefgeluiden, mits deze binnen de perken blijven. En mocht het zo zijn dat er toch overlast is; kijk dan waar er praktische oplossingen kunnen worden bedacht en verder is erkenning en begrip heel belangrijk (wederzijds).

Om af te sluiten twee spreekwoorden;

Beter een goede buur dan een verre vriend

Wie in een glazen huis woont, moet geen bakstenen op buurmans dak gooien

Uiteraard zijn er nog veel meer tips en adviezen te noemen die bijdragen aan een goede burenrelatie. Kijk eens op problemenmetjeburen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.