het vaasje van Mark Rutte

Pauw & Mark Rutte

Heeft u ook Pauw gezien, gisteravond op NPO1? Minister-President Mark Rutte was hier te gast.

Inhoud

Pauw voerde een goed gesprek met de Minister-President. Dit duurde ruim een kwartier. Er werd oa. gesproken over “het vaasje”. Voor diegene die het gemist hebben; Maandag 17 december jl. heeft Mark Rutte een paginagrote brief in het AD geplaatst. Hier wordt geschreven over dat vaasje. Dat staat symbool voor de kwetsbaarheid van Nederland met de oproep dat we er met zijn allen goed voor moeten zorgen.

Tevens werd er gesproken over de economische groei, maar ook over de zorgen in het onderwijs, zorg en bij justitie en politie.

Mediation

Wat mij als mediator opviel en blij verraste was het volgende:

Op een gegeven moment gaat het over de hoge werkdruk bij het gerechtshof. Er ligt teveel op de stapel en de doorlooptijden zijn te lang. Niet alles kan daardoor behandeld worden, maar indien dat wel het geval is, moeten mensen soms jaren wachten voordat het behandeld kan worden.

Mark Rutte geeft aan dat hier twee dingen spelen. Er moet meer geld bij, dat gebeurt ook. Echter moeten er ook zaken bij de rechter weggehaald worden, die mensen zelf onderling kunnen regelen. Dit zorgt dat er meer ruimte komt voor die zaken waar het gerechtshof over gaat en kan oordelen. Het is jammer dat er zaken op de stapel liggen, die op andere wijzen ook opgelost kunnen worden.

Ik wist het meteen. Hij bedoelt natuurlijk mediation! Helaas heeft hij dit niet zo letterlijk uitgesproken, maar hier komt het wel op neer.

Mark Rutte geeft aan dat ze hard bezig zijn om voor elkaar te krijgen dat die zaken verplaatst gaan worden.

Terugkijken

U kunt het stuk terugkijken. Dit specifieke stukje start op de 8 minuten en eindigt op 9.25 minuten. Het hele interview is van de start van het Programma Pauw, de eerste 17 minuten.

Toekomst

Ik hoop echt dat alle inspanningen van het kabinet gaan lonen. Ook ik ben overtuigd van het positieve dat mediation teweeg kan brengen. Waarom het hogerop spelen als je het ook zelf op kan lossen? En dan ook nog naar eigen inzicht….

Het wordt tijd dat er meer bekendheid én inzet van Mediation en (MfN-register)Mediators gaat komen.

Heeft u een conflict en wilt u het wel zelf oplossen? Ik help u graag! Zie mijn contactgegevens op mijn website.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.